Tio fina saker

www.malinbohm.se/blogg

• Att jag flyttat hem ateljén till vårt hus så att min restid till jobbet är ca tio sekunder.

• Att vi snart ska gå på en av mina äldsta vänners bröllop. Och att jag i samband med det ska få lite semester. Så skönt!

• Att jag snart börjar på världens bästa sommarjobb, ska bli fint att vara vanlig knegare ett par månader.

www.malinbohm.se/blogg

• Att åtminstone en i familjen tagit årets första dopp (det var inte jag).

Den här kortfilmen ♥

• Att allt vi försått kommit upp och växer så det knakar, nu hoppas jag bara på lite värme så plantorna kan få flytta ut i trädgården.

• Att jag gjort klart en massa specialbeställningar och hantverksbyten som gått och skavt i hjärnan en längre tid, och att jag beslutat att säga nej till båda ett bra tag framöver.

www.malinbohm.se/blogg

• Att det flyttat in fyra små hönor hos oss. De är helt f a n t a s t i s k a. Sitter bara och tittar på dem hela tiden.

Det här inspirerande poddavsnittet med Lisa-Marie som driver fina företaget Up The Wooden Hills.

• Att jag får bo där jag bor. Känner en enorm tacksamhet över att kunna bo precis just här.

Listan är inspirerad av en av mina favoriter Koffeine. Jag får så lätt skrivkramp då jag ska skriva större inlägg, så då känns listor bra.

F&S: om slöjd i familjen


Tvåändsstickade vantar av Kjerstin Collin www.malinbohm.se/blogg

Tvåändsstickade vantar till min dräkt, stickade av mormorn i ramen till höger.

Fråga: Jag är lite nyfiken på din familj, har du vuxit upp i ett slöjdande hem eller är det någonting du plockat upp själv?

/Matilda

Svar: Hej Matilda! Jag kan inte säga att jag vuxit upp i en slöjdande familj i den bemärkelsen att mina föräldrar livnärt sig som slöjdare/hemslöjdskonsulenter eller haft något annat slöjdigt yrke. Däremot så har slöjdande människor och slöjdföremål alltid funnits naturligt runtomkring mig. Min mormor slöjdade väldigt mycket, vävde, sydde, broderade och stickade fina tvåändsstickade vantar.  Mormor har också sytt min dräkt, så jag känner att jag bär en bit av henne när jag har den på mig. Min mamma har också alltid haft något i händerna. Under uppväxten har jag sett henne sticka, virka, brodera och sy. Nuförtiden så stickar hon mest.

Petssonpappan www.malinbohm.se/blogg

Min pappa är ett kapitel för sig. Han är en riktig Pettsonpappa. I sin ungdom ritade han en del och jag önskar att han hade fortsatt med det. Men han var nog lite för praktisk för att ens komma på tanken att söka någon konstnärlig utbildning. För min pappa är ingenting omöjligt, går något sönder då lagar man det själv. Köpa nytt görs bara i yttersta nödfall och helst inte alls. Han har mycket praktiska och kreativa lösningar på det mesta, men skulle nog inte kalla det han gör för slöjd även om jag kan se att mycket av det är just det.

www.malinbohm.se/blogg

Jag tror att en stor anledning till att jag slöjdar idag är att jag har fått hålla på. Ganska tidigt fick jag en egen garnkorg och jag har fått hålla på med det mesta som fallit mig in. På bilden ser ni mig i full färd med att bygga mitt eget dockhus. Jag kan inte minnas någon gång att mina föräldrar tvingade mig att vara kreativ, det var mer så att om jag själv ville så fanns det möjlighet. Fanns det inte material hittade jag väl något i skogen. Byggde gubbar av grenar, broderade små dukar, målade korgar, stickade halsdukar till mina dockor. Ingenting var omöljigt och det fanns ingen som helst press från mina föräldrar. Det tror jag är den stora anledningen till att jag slöjdar idag, eftersom slöjd i min barndom alltid varit något positivt. Skolslöjden kändes dock som raka motsatsen till det, speciellt på högstadiet, hu!

Tåjta www.malinbohm.se/bloggSedan får vi inte glömma att det funnits slöjdföremål runtikring. Föremål som jag aldrig tänkt på som slöjdföremål förrän jag gått på slöjdutbildningar. Vi har t.ex. alltid plockat bär och svamp i spånkorgar, haft handvävda mattor på golven, broderade dukar m.m. I uthusen har jag skrotat runt bland svepaskar, kardor, spinnrockar och gammalt skrot, utan att ha förstått vad det varit. Vår granne var från Våmhus och gjorde Våmhuskorgar och där rännde vi ungar och tittade på. Det var hur spännande som helst. Så att det funnits runt mig är helt klart, men det är inget jag förstått förrän jag blivit äldre, nu känner jag en tacksamhet över att jag fått växa upp så. Nu kanske det låter som en överpittoresk barndom där alla slöjdade hela tiden och så var det inte, det var bra mycket mer orientering och skidåkning än slöjd. Men att det fanns slöjdföremål och slöjdande människor runtomkring mig har nog i allra högsta grad påverkat att jag slöjdar idag.

Längtar lite nu

www.malinbohm.se/blogg

Efter att kunna plocka in vas efter vas med blommor från trädgården.www.malinbohm.se/blogg

Efter att kunna förpassa de tjocka strumpbyxorna till en låda.
www.malinbohm.se/blogg

Efter att skörda squash, mums!www.malinbohm.se/blogg

Efter dimmiga sommarängar.
www.malinbohm.se/blogg

Tills det går att börja skörda de första sockerätorna och störbönorna.  www.malinbohm.se/blogg

Och rödbetor och morötter.
www.malinbohm.se/blogg

 Efter att trädgårdens finaste vallmo ska slå ut.www.malinbohm.se/blogg

Efter den första rabarberpajen. www.malinbohm.se/blogg

Och efter doften av den här rosenbusken. Kanske godaste doften som finns.

Veckan som var

www.malinbohm.se/blogg

• Har jag klippt ut och börjat sy på en skjorta till Max. På bilden ser ni min knapphålssax, ett av mina bästa redskap!www.malinbohm.se/blogg• Har mitt hantverkskooperativ anordnat modevisning i det här fina huset. Det var hur kul som helst, men det har också tagit mycket tid och energi på sista tiden, så nu ser jag fram emot att låsa in mig i ateljén och producera för fullt inför sommarens försäljning.www.malinbohm.se/bloggwww.malinbohm.se/blogg • Har jag varit på fågelspan.
www.malinbohm.se/blogg• Har jag gosat med Ummas katt, visst är den underbart fin?

• Har jag skördat den första libbstickan. Den torkade tog slut i februari och eftersom jag använder libbsticka i nästan all mat så blev jag väldigt glad över att kunna norpa några blad till soppan.www.malinbohm.se/blogg• Har jag klämt ut det sista av fintyget och sytt en klänning.www.malinbohm.se/blogg• Har jag cyklat till ateljén, så himla härligt. Eftersom vägen dit går över sjön är det inte direkt cykelvänligt under vinterhalvåret. Så nu njuter jag i fulla drag över att kunna cykla, även om det drar väldigt kallt över sjön om morgnarna. Jag syr så himla mycket bättre när jag fått frisk luft innan.

Stilmedveten

Stilmedveten www.malinbohm.se/bloggFör några veckor sedan jobbade jag en del för projektet Stilmedveten, det är ett projekt som drivs av Sveriges Konsumenter och som bland annat syftar till att uppmuntra en mer hållbar modekonsumtion. Projektet består till stor del av en utställning med samma namn som turnerar runt i Sverige.  När utställningen var i min hemstad så höll jag bland annat i guidning av utställningen och återbruksworkshops för skolklasser, det var så himla kul! Det känns viktigt att att lyfta frågan om textilkonsumtion, både om hur vår konsumtion av textilier påverkar miljön globalt sett och hur fruktansvärda villkoren är för de flesta textilarbetare. Utställningen lyfter de frågorna på ett sätt som känns väldigt tillgängligt, både för vuxna och barn, så jag rekommenderar alla som har möjlighet att besöka utställningen. Läs mer om den och vilka städer den kommer att besöka här. Båda fotona har jag tagit i utställningen.

Det väldigt roligt att ha undervisning för barn och ungdomar utanför skolan, de var så himla peppiga och jag känner verkligen att jag har fått mersmak på att hålla fler workshops. Både för vuxna och barn. På workshoparna så gjorde vi olika saker av gamla t-shirts, beskrivningar hittar du här.Stilmedveten www.malinbohm.se/blogg

F&S: om inspiration

Fråga: Åh, jag har precis hittat hit. Så fin blogg! Jag undrar om du har tips på bra bloggar, pinboards eller instagram-konton med bra inspiration? Själv håller jag på att lära mig sy och kan sen tidigare virka och är inne i nån jättekreativ fas men mycket av de jag hittar på nätet är väldigt puttinuttigt och i trikåtyg – alltså smått själadödande. Speciellt om du har tips på inspiration till barnkläder då jag har en tvååring och snart en nyfödd. I övrigt inspireras jag mycket av dian fina bilder!

/Astrid

Karl Lärka www.malinbohm.se/blogg

Svar: Hej Astrid och varmt välkommen hit. De flesta slöjdbloggar jag följer hittar du under min länklista här till höger. En blogg som jag tror att du skulle gilla är Posie gets cosy en blogg med kvalitativ slöjd, fina bilder och mycket barn. Jag har lite dåligt med tips på vart du kan hitta barnkläder, men jag tänker att ni som läser det här säkert har bättre koll på andra slöjdiga bloggar, instagramkonton eller pinboards att tipsa Astrid. Så tipsa gärna i kommentarsfältet.

Jag följer en hel del fina slöjdare på instagram, här följer en lista på några av dem:

Jag inspireras av andra slöjdare, men jag hittar också mycket inspiration på andra ställen. Boken på bilden ovan Kråk Ulof i Bäck å ana rikti fok. Fotografier av Karl Lärka 1916–1934, är en av mina finaste böcker med fantastiska foton av min favoritfotograf Karl Lärka. Den rekommenderas varmt! Jag hittar också inspiration i bloggar som inte alls handlar om slöjd, där är det är mer bilder, stämningar och texter som kickar igång min kreativitet. Men den mesta av inspirationen hittar jag i skogen, så har det varit ända sedan jag var en liten parvel. Kanske lite OT men ändå.

www.malinbohm.se/blogg

En klänning till Clara

Clara stickar foto Malin Karlsson

Alltså kolla kolla på finaste Clara i min (numera hennes) Helfridklänning. Det var den jag bytte mot koftan hon stickat. Den är sydd av ett grått- och vitrandigt vintagetyg och jag hade bara en liten bit av, så Clara blir alldeles ensam om sin klänning. Fotot är taget av Malin Karlsson i Palmhuset i Göteborg, det verkar vara en helt magisk plats. Jag har aldrig varit där men nästa gång jag åker till Göteborg så ska jag definitivt avlägga en visit. Fler bilder på klänningen och på Palmhuset hittar ni på Claras blogg.

Foto: Malin Karlsson

Hej! Jag syr kläder och slöjdföremål med fokus på miljö och hållbarhet. I bloggen får du följa mitt skapande och en del odling, skog och timmerhus. Välkommen!
kontakt: info@malinbohm.se

Instagram

 Ta mig hem till Dalarna igen på högsta volym från Värmlandsporten ända hem till ön. Tack Småland för en fin vecka, nu vill jag hem till min egen

Prenumerera

Medlem i

Besökstoppen