Ett annat liv…

Jag älskar livstycken. Med sina färger och mönster och maljor kan de vara mer som smycken än plagg och det passar mig utmärkt eftersom jag har svårt för att ha smycken utan att tycka att de är i vägen. Det här livstycket hör inte till någon folkdräkt utan kan användas hursomhelst och närsomhelst. Det är sytt av gammalt madrassvar som jag fått av Salas Gunnel, hon ringde mig en dag för något år sedan och ville ge mig tyg och några veckor senare hade jag flera kassar med bland annat gamla madrassvar och handvävda handdukar. Mums! Så stort tack Salas Gunnel och tack till alla andra fina människor som ger mig skatter med gamla garner, tyger och klänningar!

Livstycket är iallafall sytt med blandning av modern mönsterkonstruktion, prinsesskärning fram och förskjuten sidosöm på folkligt vis bak. Själva formen utgår från ett uppmätt bod från Sollerön. Fodret är av gamla handvävda handdukar. Mitt fram sitter remsor med Rättvikskattun och maljor från ett gammalt Leksandsliv. Liknande livstycken finns snart till salu i en butik nära dig (ja eller åtminstone nära mig.)

Fotografierna är tagna på gambälgardn (hembygdsgården) på Sollerön. En gård som är väl värd ett besök och som nu på sommaren har ett litet mysigt café, tror att det är öppet mellan 11-17 varje dag. Fotografierna är tagna av min favoritfotograf och bästa vän Umma.

Och glöm inte min tävling, det är fortfarande några dagar kvar tills jag lottar en vinnare.

I have made a new folkloristic west of recykled fabrics.

Fyrflätning har varit väldigt vanligt på Sollerön, liksom tvåändsstickning och båtbygge.

Lånngkasungg – långrock till Sollerö mansdräkt gjord av skinn med pälsen inåt.

Foto: Lina Nääs

2 kommentarer till Ett annat liv…